Saturday, November 29, 2008

Olavi Lehdon vinkkejä tennikseen: Muista säilyttää katse vastustajaan ja palloon koko ajan


Tenniksessä, aikidossa, karatessa ja muissa budolajeissa paljon samaa

Aloita joka harjoittelu pienellä kehon lämmittelyllä ja venyttelyllä

Venyttelyssä:

Venytä etureittä niin, että otat seisten jalkaterästä kiinni selän takana. Työnnä lantio eteenpäin, niin liike tehostuu ja polvi osoittaen kohti kenttää

Pohkeen ja reiden venytys

Ennen tennispeliä on tärkeätä venytellä. Reiden ja pohkeen lihakset venyvät, kun pidetään toinen jalka suorana edessä ja kumarrutaan selkä suorana eteenpäin. Tuntuu pohkeissa ja reisissä. Jos on alusta mukana niin voi tehdä istualtaan turvallisemmin.

Vartalonkiertoharjoitus ( Oli sitten paini, judo, aikido tai tennis)

Keskivartaloa venytetään seisomalla jalat paikallaan, mutta kiertäen ylävartaloa molemmille puolille. Venyttelyä voi tehostaa pitämällä käsissä painoa.

Itse varsinaiselle tenniskentälle mentäessä:

Tennisharjoituksessa on tärkeää rauhallisuus ja liikkuvuus. Harjoituksen voi aloittaa läheltä verkkoa ja siirtyä siitä vähitellen takakentälle. Eli joko pompusta tai sulkapallotyyliin lentolyöntiharjoitteena pikkuhiljaa etäisyyttä kasvattaen.

Aloituksessa:

Tenniksessäkin alkuasento on tärkeä. Jos tennismaila jää edellisessä lyönnissä käytettyyn asentoon, pelaaja ei ehdi liikuttaa sitä hyvään lyöntiasentoon seuraavaa tennislyöntiä varten. Tennismaila pitää aina tuoda lyönnin jälkeen eteen aivan samoin kuin miekka tai 24 tuntia Jack Bauer pistooli edessä edeten eikä missä tahansa roikkuen.

Muista aloituksen rentousharjoitus ja kehonherättely

On virhe aloittaa tennispeli menemällä takakentälle ja lyömällä heti täysillä. Alkulämmittelyksi sopii rauhallinen tennispallottelu tennisverkolla

Syötöstä:

Monesti ensimmäinen tennissyöttö lyödään liian kovaa ja hallinta, sekä osuma on huono. Toinen tennissyöttö taas lyödään monasti liian löysästi jopa tuupaten kuin lunta ylämäkeen.

Herätys arvoisat tenniksen pelaajat. Pelaajan tennissyöttö on juuri niin hyvä kuin hänen tenniksen kakkossyöttönsä on. Paree on on yrittää kehittää hyvää osumaa niin ykkös- kuin kakkossyöttöönsä, eikä tyytyä mummupalloon.

Syötössä kirvesvarsiote on tärkeä, mailan tulee tehdä syötössä lenkki ja syötön tulee olla rento

Tennismailaotteesta:

Tennispelaaja saattaa puristaatennis mailaa joko liikaa tai liian vähän, jolloin tennislyönti ei ole paras mahdollinen. Asteikolla 0-10 paras puristusote on 2-2,5. Muista: Muista välttää letkurannetta, jotta pallossa säilyy hallinta sinne minne se on tarkoitettu eli pisteen voittamiseen vastustajan tavoittamattomiin laillisella pelialueella.


Kämmenlyönnistä:


Tenniksen kämmenlyönnissä tavallinen virhe on se, että tennismailan lyöntikulma on väärä. Lyöntikulma on joko liian avoin, jolloin pallot lennähtävät kuin lintu taivahalle tai suljettu, jolloin pallot osuvat maahan tai verkkoon. Mailan kuuluu olla lähes samassa asennossa kuin verkko.

Sama kuin budolajeissakin, älä avaa kylkeä vastustajalle. Nyrkkeilyssä tulee helposti isku maksaan ja sitä kautta tyrmäys

Tenniskentällä ei kannata juosta pikajuoksua kylki vastustajaan päin. Lyönnin jälkeen on parempi palata keskiviivalle sivuaskelin, kunnes näkee minne vastustaja lyö
-

Oheisharjoitteeksi suosittelen kovilla alustoille pelaajille niin maastojuoksua pehmeässä maastossa tai tatamiharjoituksia esim. Tampereella http://nozomi.fi

Muista säilyttää rentous harjoituksessa kuin harjoituksessa tai sitten sattuu ja pahasti jos vahinko käy. On aivan sama lentääkö tatamilla vai tenniskentällä, jos ukemista eli kaatumisesta puuttuu rentous ja pallomainen pyörivä liike.

Joten pyörikää kaatuessanne kuin Georg Otsin laulussa: "Pyöritä, pyöritä pellavapäätä!" suojaten päätänne ohjaten kehonne pallomaiseen pyörähdykseen ja muistakaa ottaa rennosti

Olavi Lehto tennisvalmentaja
http://tennisvalmentaja.blogspot.com


Kevyesti verkkopallotteluna vuorotelle voi lopetella illan päätteeksi oheiseen tapaan:

---------------------------------------